
Kultamuseo Tankavaarassa on lähes viidenkymmenen vuoden ajan tallentanut kultaperinnettä meiltä ja myöhemmin maailmaltakin. Värikkäät tarinat kertovat kullankaivuhistoriaa erityisesti Lapin kultakentillä, kuten kertomus Aleksi-hipun löytymisestä.
Mikko Aleksanteri ”Iso-Aleksi” Kiviniemi oli paikallinen kullankaivaja, joka syyskuussa 1910 löysi Suomen virallisesti toiseksi suurimman hipun Laanilasta, Hangasojalta. Aleksi kaivoi muutaman miehen porukassa, jossa hänen lisäkseen lienee ollut neljä muuta miestä. Hipulla oli punnittaessa painoa 385 grammaa. On kuitenkin arveltu, että hippu alun perin olisi painanut yli 400 grammaa, mutta Aleksi vuoli ennen punnitusta sormuskullat hipusta vaimolleen, ehkä itsellekin. Reiluna miehenä ja hipun löytäjänä muu porukka antoi Aleksin ottaa ns. löytöpalkkion. Tuon aikaiset sormuksethan olivat melko järeitä verrattuna myöhempiin vuosikymmeniin, joten ihan pienestä määrästä ei ole kyse.
(jatkuu mainoksen jälkeen)

Samalla on myös muistettava, että tuohon aikaan kaikki 400 gramman tai painavammat hiput tuli toimittaa Pietariin museoon. Suomi oli vielä suuriruhtinaskunta ja osa Venäjän keisarikuntaa. Lienee syytä olettaa, ettei Aleksi tai muukaan porukka halunnut löytyneen ison hipun päätyvän emämaan museoon vaan mieluummin jäävän kotikulmille tai ainakin tulevan kotimaan rajojen sisäpuolelle.
Kultamuseo:
- aloitti toimintansa yksityisenä museona 1973, ja vuodesta 2009 ylläpitovastuu on ollut yksityisellä Kultamuseosäätiöllä
- on erikoismuseo, ja sen päätarkoituksena on säilyttää ja esitellä Lapin kullankaivuuperinnettä ja -historiaa
- on myös maailman ainoa kansainvälinen kultamuseo. Näyttelyssä on esillä yli 20 alueen ja valtion kultahistoria.
- sijaitsee Tankavaarassa, Pohjois-Sodankylässä nelostien varrella
- on avoinna ympäri vuoden talvikaudella maanantaista perjantaihin 10-16 (juhlapyhät sujjettu) ja kesäkaudella joka päivä.
Kultamuseo
MAINOS

Vastaa