• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää ensisijaiseen sivupalkkiin

Uutisia, ihmisiä, ilmiöitä, elämää. Palveluja, tuotteita, tapahtumia ja tarjouksia.

Uutisia, ihmisiä, ilmiöitä, elämää. Palveluja, tuotteita, tapahtumia ja tarjouksia.

IVALO – INARI – SAARISELKÄ

Ukonsaaren portaita puretaan, rantautumista ei ole kielletty

28 marraskuun, 2020 by admin Kommentoi

Inarijärven Ukonsaaren laelle vievien portaiden purkaminen aloitettiin viime kesänä.

– Talvikelit tulivat vastaan, mutta tarkoitus on jatkaa purkamista jäiden tulon jälkeen, Metsähallituksen Luontopalveluiden puistonjohtaja Pirjo Seurujärvi kertoo. Purkua jäi vielä odottamaan pitkä pätkä portaita ja tavoitteena on, että ne saadaan poistettua ennen ensi kesää.

Ukonsaaren rannassa oleva Merenkulkulaitoksen 1980-luvulla rakentama betonilaituri puretaan myös. Se on nykyisin Väyläviraston vastuulla. Vanhan laiturin rakenteita ei kuitenkaan tunneta, sillä siinä on lautaverhoilu.

– Laituri tutkitaan ja puretaan jääkeleillä, Seurujärvi arvioi. Vielä on arvoitus, mitä rakenteita laiturissa on veden alla.

Metsähallitus rakensi ensimmäiset portaat saaren kuluneimpiin paikkoihin jo 1990-luvun alussa. Nykyiset puiset portaat on rakennettu vuonna 2002 ja ne ovat jo käyttöikänsä loppupuolella. Portaiden avulla on pyritty estämään luonnon kulumista, sillä portaat ohjasivat kulkemista yhteen paikkaan.

Voimassa oleva lainsäädäntö ei anna Metsähallitukselle mahdollisuutta rajoittaa liikkumista Ukonsaarella, se voi vain ohjata sitä. Se haluaa kuitenkin toimia esimerkkinä alkuperäiskansojen pyhien paikkojen kunnioittamisessa. Rakenteiden purkamisesta huolimatta Ukonsaaren ja saamelaiskulttuurin esitteleminen on mahdollista, sillä sitä voidaan esitellä järveltä käsin. 

Ukonsaaren ranta on lle rantautumista ei ole kielletty, mutta se tulee olemaan vaikeaa sen jälkeen, kun laituria ei ole, sillä ranta on hankalasti lähestyttävä ja Seurujärvi uskoo, että saaren käyttö vähenee merkittävästi sen jälkeen kun rakenteet on purettu – pääsyä ei ole varsinkaan isoilla veneillä.

Metsähallituksen Luontopalvelut haluaa kunnioittaa porras- ja laiturirakenteiden purkamisella Ukonsaaren merkitystä saamelaisten pyhänä kohteena. Ukonsaarella on myös kulttuuri- ja tutkimushistoriallisesti suuri merkitys. Se on valtakunnallisesti merkittävä muinaisjäännös ja Museovirasto on nimennyt Ukonsaaren myös Suomen maailmanperintökohteiden aieluetteloon

Sulaojan alue pohdinnassa

Metsähallitus on saanut vetoomuksen myös Karigasniemen lähellä olevan Sulaojan lähteen alueella olevien rakenteiden purkamisesta. Paikalla on opastustaulu sekä parin kilometrin mittainen luontopolku, jolla on opastetauluja, portaita ja pitkospuita.

Alueelta haarautuu myös Kevon retkeilyreitti ja sillä on muutamia tuhansia kävijöitä.

Muita saamelaisten vanhoja pyhiä paikkoja koskevia vetoomuksia ei Seurujärven mukaan ole Metsähallitukselle tullut. Yksi mahdollinen voisi vielä olla Sodankylän puolella oleva Pyhä-Nattanen.

Helena Sahavirta, kuvat Metsähallitus

Kategoriassa: Marraskuu 2020

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Arkistot

  • kesäkuu 2022
  • helmikuu 2022
  • marraskuu 2021
  • lokakuu 2021
  • toukokuu 2021
  • helmikuu 2021
  • tammikuu 2021
  • joulukuu 2020
  • marraskuu 2020

Tästä SaariselkäNYT – sivuille

Yhteistyökumppaneita

Copyright © 2022 · News Pro on Genesis Framework · WordPress